Mitä mattosi kertoo sinusta?

Styleroom.fi

Bloggasi FI

Julkaistu sitten
(Yhteistyössä VM-Carpet)
Suomalaisissa kodeissa käytetään paljon mattoja, ne tuovat lämpöä ja pehmeyttä koleaan pohjoiseen. Mattovalintojen väri-, materiaali- ja muotovalinnoissa suomalaiset ovat vielä melko konservatiivisia. Maton päivityksellä huoneessa kuin huoneessa saisi kuitenkin ihmeitä aikaan. Suomalaisen VM-Carpetin Jaana Saarela kertoo mitä mattotrendejä Suomessa näkyy ja antaa vinkkejä luoviin mattoratkaisuihin.


1. Minkälaisia suomalaiset ovat mattojen käyttäjinä?
Suomalaiset ovat mattojen käyttäjinä edelleen hyvin perinteisiä. Matot kuuluvat oleellisena osana suomalaiseen kotiin. Mattoja halutaan yhä viedä ulos tuulettumaan ja niiden täytyy olla vesipestäviä. Tästä syystä kokolattiamatto ei ole saavuttanut kovin suurta suosiota suomalaiskodeissa, vaikka niiden määrä viime vuosina on jonkin verran lisääntynyt.

2. Onko mattotrendejä, joista suomalaiset ovat tai ovat olleet erityisen kiinnostuneita?
Perinteinen suomalainen räsymatto, jota aikanaan valmistettiin vanhoista vaatteista leikatuista kuteista, pitää edelleen pintansa. Valmistusmenetelmät ovat ajan kuluessa muuttuneet ja materiaalina käytetään nykyään uusia kankaita, mutta periaate on edelleen sama ja mattoon halutaan samanlaista "isoäidin kutoman maton" henkeä. 70-luvun ehdoton hitti mattomaailmassa oli ns. rahkamatto, jossa kuteena käytettiin huonekalukankaiden reunasta syntyvää kapeaa soiroa. 2000-luvulla suosioon nousivat uuden valmistusmenetelmän (=tuftaus) myötä nykyiset nukkamatot, jotka ovat edelleen hyvin suosittuja.


3. Mitkä mattotyylit ja -trendit ovat nyt ajankohtaisia tai tulossa pinnalle?
Nukkamattoja hankitaan tämän päivän koteihin edelleen hyvin paljon, mutta niiden suosio näyttää olevan hiipumassa verrattuna huippuvuosiin. Tilalle ovat tulossa hyvin matalanukkaiset matot tai sileäpintaiset kudotut matot.

4. Mitä mattojen päivittämisellä voi saada kodissa aikaiseksi?
Maton vaihtaminen on helppo ja suhteellisen edullinen tapa uudistaa huoneen sisustusta. Uusi väri matossa antaa sisustukselle aivan uudenlaisen ilmeen. Avarassa tilassa usealla matolla voi luoda jatkumoa ja kauniin kokonaisuuden.

5. Mitä uusia tai luovia mattojen käyttötapoja vinkkaisit sisustajille?
Maton ei tarvitse aina olla perinteisen muotoinen, suorakaide tai pyöreä. Nykyisten valmistusmenetelmien ansiosta matto voi olla lähes minkä muotoinen tahansa. Matto voidaan myös "rei'ittää" erilaisilla kuvioilla. Vain mielikuvitus on rajana maton muotoa mietittäessä. Maton voi sijoittaa myös seinälle parantamaan huoneen akustiikkaa. Tai se voi olla muotoon leikatuna kuin taideteos, joka alkaa lattialta ja jatkuu ylös seinälle.


Katso lisää mattovinkkejä täältä .

Kommentit

Lue myös

Näytä lisää blogikirjoituksia