Ulkovalaistus kuntoon – viisi valaisevaa vinkkiä

Styleroom.fi

Bloggasi FI

Julkaistu sitten

YHTEISTYÖSSÄ KONSTSMIDE / Valaistu piha on aina parempi kuin pimeä piha. Haastattelimme Konstsmide Suomen maajohtaja Minna Hellmania, joka kertoi, mikä auttaa ulkovalaistuksen suunnittelussa ja toteutuksessa.

Kuva: Konstsmide

1. Miksi ulkovalaistus on tärkeä? Valaistu piha on samalla sekä viihtyisämpi että turvallisempi kuin pimeä piha. Perusvalaistus on kaiken a ja o. Perusvalaistus tarkoittaa sitä, että kulkureitit ja sisäänkäynnit on valaistu. Kun perusvalaistus on kunnossa, voi siirtyä tehostevalaistuksen suunnitteluun. Tehostevalaistus on hyvä keino joko piilottaa tai vaihtoehtoisesti korostaa pihan yksityiskohtia.

2. Miten tehostevalaistus on hyvä toteuttaa? Jos tehostevalaisin on matalajännitevalaisin, sen osaa itsekin asentaa. Tehostevalaistuksen painopisteitä kannattaa vaihdella vuodenajan mukaan. Puiden ja pensaiden valaistukseen voi käyttää niin kohdevaloja kun valosarjojakin. Valosarjat elävöittävät mukavasti lehdettömät puut ja pensaat syksyisin.

Kuva: Konstsmide

3. Mikä on kohdevalaisinten pääidea? Kohdevalaisimilla voi korostaa pihan parhaita puolia. Jos pihasta löytyy jokin ihastuttava yksityiskohta, voi pihavalon kohdistaa siihen. Esimerkiksi valaisemalla siirtolohkareen katse siirtyy automaattisesti valaistuksen kohteeseen ennemmin kun pimeässä olevaan kompostiin.Varoituksen sanana kuitenki se, että väärin kohdistetulla kohdevalaistuksella saattaa tietämättään ärsyttää naapureita. Jos valo kohdistetaan osoittamaan pihan komeinta tammea, kannattaa varmistaa, etteivät valonsäteet suuntaudu samalla kertaa naapureiden ikkunasta sisään.

4. Yleisimmät haasteet pihavalaistusta suunnitellessa? Kiinteästi asennettavat ulkovalot on asennettava ammattilaisen toimesta ja tällöin valaisimen hankintavaiheessa on hyvä ottaa huomioon asennettavuus. Vaikeasti asennettavat valaisimet voivat nostaa asennuskuluja suhteettoman korkeaksi. Näin tuotteen hinnassa mahdollisesti saatu hyöty voi nostaa loppukustannukset korkeammaksi.Jos valaisimen ympärillä on heijastavaa pintaa, valo on kirkas. Yleisvalaistusta suunnitellessa on hyvä muistaa, että kolme pienitehoista valaisinta antaa usein paremman valon kun yksi huippu tehokas.

5. Mikä erottaa pihavalaisimen sisävalaisimesta? Valaisimen pitää olla tarkoitettu ulkokäyttöön. Tämä on yleensä ilmoitettu tuotepakkauksessa selvästi joko tekstillä tai symbolilla. Lisäksi pakkauksesta pitää löytyä kosteusluokitus, eli IP-luokka. Esimerkiksi IP21 tarkoittaa, että valaisin on suojattu ylhäältä päin tulevalta vedeltä, IP44 kestää puolestaan vesiroiskeita joka suunnasta. IP67 kestää jopa hetkellisen upotuksen veteen.

Valoisin ja tunnelmallisin syysterveisin!– StyleRoom-tiimi

Ps. Muista osallistua StyleRoomin Pihavalohaasteeseen 30.9.2014 mennessä.

Kommentit

Lue myös

Näytä lisää blogikirjoituksia