Asiaa kierrätyksestä

Erika88

Bloggasi FI

Julkaistu sitten

Tänään ajattelin tehdä hieman erilaisemman blogitekstin ja kirjoittaa aina ajankohtaisesta aiheesta: kierrättämisestä. Jos koette osaavanne kierrättämisen, voitte ohittaa tämän. Päätin tarttua tähän aiheeseen, sillä viime aikoina itsestäni on alkanut tuntua toivottamalta löydettyäni mm. tyhjän hyttysmyrkkypullon lasinkeräysastiasta ja maatumatonta jätettä maasta ihan roskiksen vierestä. Täältä siis tulee muistutus kierrätyksestä! Hyödynsin lähteenä Lassila & Tikanojan lajitteluopasta.

Aloitan lajitteluohjeet keräyspaperista. Keräyspaperia ovat lehdet, mainokset ja esitteet, värilliset paperit, uusiopaperi ja kirjekuoret.

Biojätteeseen voi lajitella kompostoituvat jätteet, teepussit ja suodatinpaperit poroineen, talouspaperit ja paperiset lautasliinat, munakennot, kasvinosat ja kuihtuneet kukat, kalanruodot ja luut sekä puiset aterimet ja hammastikut.
Energiajätteeseen eli ns. energiajakeeseen kuuluvat kierrätyskelvottomat muovit, likaiset paperit, kartongit ja pahvit, puupakkaukset, styroksi sekä paperipyyhkeet.

Image title

Sitten kerron kartonki- ja pahvinkeräyksestä. Kartonkikierrätykseen kuuluvat kartonkipakkaukset ja -tölkit, aaltopahvi, kartonkiset kertakäyttöastiat sekä paperikassit, -säkit ja -pussit. Sinne voi lajitella myös alumiinivuoratut maito- ja mehutölkit sekä pahvilaatikot. Pakkaukset kannattaa litistää ja pakata sisäkkäin, jolloin keräysastiaan mahtuu mahdollisimman paljon kartonkia. Pahvinkeräykseen kuuluvat pahvilaatikot, ruskea kartonki ja ruskeat paperikassit sekä voimapaperi ja aaltopahvi.
Lasin kierrätykseen voi laittaa pakkauksina käytetyt lasipullot ja -purkit. Niiden pitää olla tyhjiä ja puhtaita. Kierrätykseen toimitettavat lasipurkit ja -pullot pitää tyhjentää sekä huuhdella ennen keräysastiaan laittamista.
Metallikierrätykseen voi lajitella säilyketölkit ja metallipurkit, alumiinivuoat ja -foliot, metallikannet, kruunu- ja kierrekorkit, pantittomat juomatölkit, tyhjät ja kuivat maalipurkit, tyhjät ja paineettomat aerosolipullot sekä tyhjät alumiinituubit. Metalliset ruokapakkaukset kannattaa tyhjentää ja huuhdella. Säilyketölkit ja -purkit kannattaa litistää tai latoa sisäkkäin, jolloin säästyy tilaa.
Kun jätteestä on lajiteltu hyötykäyttöön sopivat jätteet ja vaaralliset jätteet, jäljelle jää sekajäte. Sitä ovat esim. siivousjäte, hehkulamput, PVC-muovi, elintarvikejäämiä sisältävä jäte, tussit ja kuulakärkikynät sekä ikkuna- ja peililasi, posliini, keramiikka ja kristalli.

Image title

Sitten kerron vielä lyhyesti puun ja vaarallisten jätteiden kierrätyksestä. Puujätteen kierrätykseen kuuluu esim. pakkauspuutavara ja rakennustöiden puujäte. Kuormalavat voi lajitella erikseen ja ohjata uudelleenkäyttöön. Vaarallinen jäte on jätettä, joka voi ominaisuuksiensa vuoksi aiheuttaa erityistä vaaraa tai haittaa terveydelle tai ympäristölle. Se pitää toimittaa vaarallisen jätteen keräykseen, jotta sen saa kierrätettyä ja käsiteltyä turvallisesti. Vaaralliseen jätteeseen kuuluvat mm. paristot, akut, maalit ja liimat, loisteputket ja energiansäästölamput, torjunta-aineet, käytetyt voiteluöljyt, tulostimien värikasetit, aerosolipullot, sähkö- ja elektroniikkaromut sekä kestopuu.

Viimeisenä lajitellaan huonekalut ja kodinkoneet sekä ns. SER-jäte. SER-kierrätykseen kuuluvat käytöstä poistetut pienkoneet ja sähkölaitteet. Voikin siis sanoa, että oikeastaan kaikki sähköllä, akulla tai paristolla toimivat laitteet kuuluvat SER-kierrätykseen. Kun huonekalua tai kodinkonetta ei enää tarvita, on aika arvioida, onko se vielä käyttökelpoinen. Käyttökelpoiset huonekalut ja kodinkoneet voi myydä tai lahjoittaa eteenpäin, mutta käyttökelvottomat pitää viedä kierrätykseen.

Pahoittelen, että tekstistä tuli näin pitkä. Halusin kuitenkin painottaa, että kierrätys on tärkeä asia. Toivottavasti jaksoitte lukea loppuun asti ja opitte jotain uutta kierrättämisestä.

Kommentit

Lue myös

Näytä lisää blogikirjoituksia