Asiaa nuoren työpisteestä

Styleroom.fi

Bloggasi FI

Julkaistu sitten
YHTEISTYÖSSÄ ISKU / Nuoren koululaisen oman läksynurkkauksen suunnitteluun vaikuttavat kotona usein milteipä samat seikat kuin ne, jotka ohjaavat koulun luokkahuoneiden sisustuksen suunnittelua.

Haastattelimme juttua varten Iskun Juho Anttilaa.


Ulkonäkö vai ergonomia – kumpi ratkaisee?
Ergonomian huomioiminen vaikuttaa sekä koululaisen jaksamiseen että sillä on vaikutusta pitkälle tulevaisuuteen. Pöydän korkeus tulisi olla sopiva, ja työtuolin säätömahdollisuuteen pitää olla varaus koululaisen kasvaessa.

Koululaisen työpisteen ulkonäkö on ergonomian ohella suoraan oppimiseen vaikuttava tekijä motivaation kautta, sillä ulkonäköseikat niin tuotteiden tai miljöön osalta herättävät aina tunteita. Omasta lapsuudestaankin muistaa helposti joitakin tunnetiloja luokkahuoneesta tai kotoa, mutta ei ehkä niinkään tarkalleen sitä, miten hyvä tuolilla oli istua. Ideaalitilanne on ottaa molemmat puolet huomioon.

Turvallisuuskin on hyvä pitää mielessä. Sähköjohdoille kannattaa varata omat reitit muualla kuin keskellä lattiaa, jo ihan turvallisuudenkin takia. Jos tietokoneen, puhelimen laturin ja pleikkarin johtoihin kompastuu, voi sekä kompastujalle itselleen että laitteille käydä köpelösti.


Läksyjä muuallakin kuin pulpetin ääressä
Kieliopin kertaamista nojatuolissa. Matikanlaskuja matolla maaten. Voiko oppiminen tapahtua välillä muuallakin kuin pulpetin ääressä istua kököttäen?

Kouluissa puhutaan tällä hetkellä paljon monimuotoympäristöstä, jolloin luokat jaetaan erilaisiin työskentely- ja oppitiloihin. Kotona tämä monimuotomalli tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että kirjoittamista vaativat läksyt tehdään työpöydän äärellä ja lukeminen tapahtuu sängyllä, sohvalla tai nojatuolissa istuen.

Suunnitellessa koululaisen omaa työpistettä kannattaa ottaa huomioon myös lapsen omat luonteenpiirteet. Vilkkaille lapsille työpiste kannattaa rauhoittaa niin, ettei lapsi helposti aktivoidu tekemään kaikkea muuta kuin sitä, mitä pitäisi – nimittäin juurikin niitä läksyjä.

Koululaisen oma työpiste on kokonaisuudessaan paljon muutakin kuin vain yksittäinen työpöytä ja sen vieressä yksi työtuoli. Työpiste saa, ja sen pitääkin olla, koululaisen itsensä näköinen ja oloinen.

–StyleRoom-tiimi

Hae lisäinspiraatiota koululaisen työpisteen suunnitteluun Iskun kodin työtilat -albumista.

Kommentit

Lue myös

Näytä lisää blogikirjoituksia