Vinkit onnistuneisiin kotikuviin, osa 1/3: Rajaus, linjat ja kuvakulma

Styleroom.fi

Bloggasi FI

Julkaistu sitten
Harmitteletko joskus, etteivät valokuvasi välitä oikeaa tunnelmaa kodistasi? Ei hätää, kyseessä on monelle tuttu haaste. Pienillä muutoksilla ja vinkeillä saa kuitenkin helposti aikaan parempia sisustus- ja kotikuvia.

StyleRoomin Vinkit kotikuvaukseen -sarjassa on kolme osaa. Tämä on ensimmäinen. Vinkit ja ennen-jälkeen-kuvat on toteutettu valokuvaaja Satu Nyströmin kanssa. Ja kaikki otokset on otettu yhdellä ja samalla pokkarilla. Eli onnistuneita kuvia saa aikaiseksi perusvälineilläkin.

RAJAUS, LINJAT JA KUVAKULMA


Ennen
• Kuvaan on haluttu mukaan ”vähän kaikki”. Kohde ja idea puuttuvat.
• Kuvan rajaus ei ole tasapainoinen. Katsoessa on vaikea päättää mihin kiinnittäisi huomionsa.
• Etualalla on turhaa tavaraa ja hämmentävä pöydänkulma.
• Kuvan linjaus on vino.
• Luonnonvalo on korvattu yleiskattovalaisimilla, jotka tuovat huoneeseen kellertävän ja tunkkaisen sävyn. Värit eivät pääse oikeuksiinsa.


Jälkeen
• Ennen kuvausta on mietitty mitä halutaan kuvata. Vanha kaappi ja musta seinä ovat pääroolissa.
• Etualan pöytää on siirretty hieman, jottei sen kulma työnny kuvaan. Kaapin päällä ja takahuoneessa olevat esineet ja tyynyt on aseteltu nätisti.
• Kohde on kuvattu suoraan edestäpäin, jolloin kokonaisuus on ryhdikkäämpi ja selkeämpi.
• Kuvan linjat ovat suorassa, reunassa olevasta kaapista tai seinänkulmasta saa oikean linjan.
• Luonnonvalo pääsee kuvassa oikeuksiinsa, kun verhot on avattu ja valaisimet sammutettu. Väritkin, esimerkiksi kasvien, näyttävät kauniimmalta.

VINKIT PAREMPIIN KUVIIN
1. Mieti mitä haluat milläkin kuvalla kertoa ja esittää. Päätä kohteesi ja rajaa kuvasi sen mukaan.

2. Reunoilla olevat ”rönsyt” voi rajata tai siirtää jo kuvatessa pois, tai viimeistään kuvaa käsitellessä. Muut mielenkiintoiset asiat taas kannattaa säästää seuraavaan otokseen.

3. Vaikka yleisnäkymät ovatkin usein havainnollistavia, kaikkea ei tarvitse esittää yhdessä kuvassa.

4. Kuvaan saa kiinnostavaa syvyyttä, jos taustalla näkyy esimerkiksi toinen huone. Mutta sekavia tai kirjavia taustoja kannattaa välittää, koska ne vievät liikaa huomiota.

5. Kokeile näyttääkö kohteesi paremmalta suoraan edestä vai vinosta kuvattuna. Sisustuskuvissa suoraan taustaseinää kohti otetut kuvat näyttävät usein selkeämmiltä.

6. Voit myös kokeilla miltä huone tai kohteesi näyttäisi jos kuvaisit hieman alempaa kuin silmiesi korkeudelta. Matalalla oleva kohde kannattaa kuvata lattialla istuen.

7. Varmista, että kuvan reunat ja linjaukset ovat suorassa. Saat suoraan pystylinjaan apua esimerkiksi seinästä tai huonekalun pystysuorasta reunasta.

8. Mikäli huomaat vasta jälkeenpäin, että rajaus tai linja eivät toimi, voit tehdä kuvankäsittelyohjelmilla helposti korjaavia säätöjä. Esimerkiksi rajaus- ja kuvansuoristus -ominaisuudet löytyvät lähes kaikista ohjelmista.

9. Käytä jalustaa tai muuta tukea antavaa alustaa aina kun voit. Jakkara tai pöydänkulmakin kelpaa tarvittaessa. Mitä hämärämpi huone sitä pidemmäksi valotusaika muuttuu, joten kameran pitää olla kuvaushetkellä täysin vakaa, jotta kuva on tarkka.

Ja sitten kokeilemaan!

Katso myös:
Osa 2/3: Valo ja stailus
Osa 3/3: Asetelma ja kuvankäsittely

- StyleRoom-tiimi

Kommentit

Lue myös

Näytä lisää blogikirjoituksia